Blog 10: Als we baren, dan brullen we

Eerder deelde ik over zachte kracht, kwetsbaarheid en geraaktheid in vrouw zijn en baren. En daarna voelde ik, maar wacht, ik wil over beide kanten delen. Want is dat niet juist waar vrouw zijn, baren en stemwerk OOK over gaat?

Over de zachtheid en de fluisteringen maar ook over ons VUUR onze RAUWHEID en LUIDHEID!
Want JA ALLES mag er zijn tijdens het baren en tijdens je zwangerschap: Brullend en scheldend, poepend en bloedend, wild en rauw; leven op de wereld brengen.
Dit is niet alleen zacht, misschien ook, maar zeker niet gedempt of ingehouden. Dit is kwetsbaar en wild in alle stukken van mens zijn. En dit is HET moment waarin je alle etickette, ‘good girl beliefs’, controle en ‘ik mag niet te luid zijn’ of ‘wat als de buren me horen’ overboord mag gooien!
Ja de buren horen je (thuis of in het ziekenhuis, waar je geboorte zich ook ontvouwt, of de plek die jij kiest) De buren horen dat jij het meest grootse, natuurlijke en krachtigste aan het doen bent: baren!

En als we baren dan brullen we Of vloeken we Of kreunen we Of huilen we Of maken we dierlijke grommen geluiden, Want YES, jouw lichaam klinkt je kindje de aarde op. Precies zoals je lichaam en je kindje dat voelen!

En het gevoel van terughoudendheid of het spannend vinden om te laten gaan in expressie, gaat diep en heel ver terug. Want generaties lang hebben geleerd om ons ‘netjes’ te gedragen, in te houden, niet te veel aandacht naar onszelf te trekken… maar: beschikbaar, lief, zacht en dienend te zijn. Dat is heel wat jaren aan opgebouwde patronen van je inhouden en jezelf dempen!

En toch is dit er ook voor jou: Klinken in vrijheid.
Want jouw lijf wil klinken, dat is haar natuur.
Het creeeren van leven is geluid, trilling, expressie. En het geven van leven is geluid, trilling en de grootste expressie van onze natuur.

En al die momenten dat jij in vrijheid en veiligheid klinkt, zacht in je kwetsbaarheid en luid in je vurigheid, dan worden nieuwe paadjes aangelegd in je spiergeheugen. Spiergeheugen met paadjes van:

  • Ik mag er zijn
  • Mijn stem doet er toe
  • Mijn waarheid doet er toe
  • Mijn lichaam weet hoe te baren

En je vertrouwen verdiept en je eigenheid laat zich zien, laagje voor laagje, terwijl jij zakt in je lijf en de werking van jouw krachtige stem die zich opent naar jullie baring toe.

Want als we baren, dan brullen: luid, wild, puur en echt.

Mijn naam is Elenne Klok.

Ik ben medicijnvrouw, holistic birthing voice practitioner, kunstenaar en muzikant. Werkzaam rond transities van geboorte, postpartum, moederschap en andere vrouwzijn initiaties.
Ik ben mama van twee kinderen, mijn dochter die mij moeder maakte en mijn zoon die staand ter wereld kwam en mij meenam mijn lichaam in, de aarde op.