Blog 1: Het verhaal van de ‘gesnoerde mond’ -deel 1

[TRIGGER WARNING]
We weten dat ons lichaam herinnering vast houdt, dat de geschiedenis voelbaar is in ons lichaam en dat patronen worden doorgegeven. En onze geschiedenis verteld ons, dat je als vrouw:
niet ingaat tegen wat je gezegd wordt Je geen eigen mening hebt Je niet luid mag zijn Dat wanneer je emotioneel bent, je te hysterisch, overdreven bent, of je aanstelt.
Dit komt niet zomaar ergens vandaan maar gaat heel ver terug de geschiedenis in. Er zijn afbeeldingen gevonden van ‘het schandmasker’ Dit komt uit de tijd van de middeleeuwen en de heksenjachten. Het was een zwaar metalen masker met een bitje met punten eraan voor in je mond. Deze verwonde de mond en scheurde de tong. Het werd gebruikt om vrouwen te straffen die de ‘openbare orde verstoorden’. De vrouw werd hiermee door de straat aan een touw genomen om zo vernederd en onteerd te worden. Vaak door een man uit de familie, een broer of de vader, want zij had de familie schande aangebracht en dat kwam van de duivel en moest bestraft worden.

Nu denk je misschien, we zijn toch best ver gekomen met de baas over eigen buik- en feminisme bewegingen… Maar als je bedenkt dat mijn eitje in de buik van mijn moeder zat toen mijn oma zwanger was. En dat zij als jonge vrouw zwanger raakte voor haar huwelijk met mijn opa, en toen haar excuses heeft moeten aanbieden aan de raad van de kerk. Omdat zij een grote zonde had begaan, wat werd gezien als iets duivels en per direct moest trouwen. En daarbij haar baan als schooldocente op moest zeggen want, nu was het haar taak om het huishouden te doen.

Ja het was een hele andere tijd maar er is hier ook iets aanwezig van vernederen. Het onteren van de vrouw en het klein houden om de controle over haar te behouden, is hierin ook te voelen. En is dat niet al eeuwen lang aanwezig?

Deze patronen, deze overtuigingen zitten nog in ons, dit is doorgegeven in ons DNA. Het verhaal van de gesnoerde mond gaat veel verder terug dan jij alleen. Je hier bewust van worden, van jouw verhaal en die van de vrouwen voor je, is zo helpend.

Mijn naam is Elenne Klok.

Ik ben medicijnvrouw, holistic birthing voice practitioner, kunstenaar en muzikant. Werkzaam rond transities van geboorte, postpartum, moederschap en andere vrouwzijn initiaties.
Ik ben mama van twee kinderen, mijn dochter die mij moeder maakte en mijn zoon die staand ter wereld kwam en mij meenam mijn lichaam in, de aarde op.