Blog 11: Je yoni stomen en je stem klinken

Een paar jaar geleden kwam yoni stomen op mijn pad. Via een prachtige bijeenkomst voor geboorte werkers, ontmoeten ik Nienke Claassen. Zij en haar man maken de fijnste stoom krukken van hout dat ook echt terug geplaatst wordt. En met materialen die ook goed en vriendelijk voelen voor mijn lichaam.

Yoni stomen kende ik nog niet met mijn hoofd maar ik voelde dat ik het kende in mijn lichaam. Dat het iets is wat mijn voormoeders deden om zichzelf te verzorgen. En ik kan mij de po-stoestel herinneren bij mijn oma, maar haar daar naar vragen is jammer genoeg nooit gebeurd.

Ik geloof dat deze oude en wijze manier van verzorgen doorgegeven mag worden, dat het iets is wat we weer mogen herinneren en terugbrengen. Het voelt als iets heel normaals zoals je neus stomen wanneer je verkouden bent, of je laten masseren wanneer je voelt dat je lichaam gespannen en stijf is.
Want yoni stomen is precies dit: warmte brengen in je lichaam en ontspanning, maar ook heling van de kruiden die zo zacht en fijn je lichaam binnen komen. En dit is geen medicatie die je hele systeem overhoop haalt met allerlei bijwerkingen, maar de krachtige werking van de natuur die verbindt met onze natuur als vrouw.

Voor mij gaat yoni stomen nog verder. Want zorg dragen voor onze yoni, daar zit schaamte op. Het aanraken van je eigen lichaam wordt al snel als iets seksueels gezien en wanneer we haar aanraken is het ook meestal alleen in intimiteit met een partner of juist wanneer er iets ‘mis’ is. Wanneer een gynaecoloog of huisarts mee kijkt of een verloskundige is dat ook meestal omdat er iets ‘moet’ gebeuren of iets ‘nodig’ is. Maar onze yoni verzorgen met aanraking en voelen wat daar is zonder dat ze iets moet, dat gebeurt weinig. En haar verzorgen met fijne olie en kruiden, daar zit nog schaamte op of taboe op, of vrouwen kennen het nog niet.

Voor mij gaat de schaamte rond de yoni samen met de schaamte rond de stem. Zoveel vrouwen voelen blokkades op vrij klinken in hun expressie. In verdriet, in woede, in genot en in expressie tijdens het baren. En wat mij zo verwonderd over ons lichaam is hoe ze ons in haar anatomie eigenlijk al laat zien hoe wonderlijk we zijn. Want onze mond en onze keel zijn verbonden met onze yoni. Heel fysiek via ons zenuwstelsel, de nervus fagus, en ons bindweefsel dat via de mond door het hart naar onze bekkenbodem loopt als een prachtig web. Maar ook op alle andere lagen die we kunnen voelen, emotioneel, spiritueel en energetisch.

Dat wat voelbaar is in je keel, je mond en je lippen,
is voelbaar in je baarmoeder, je baarmoedermond en je yoni lippen.

Ons lichaam is als een spiegel in haar werking. Zij ondersteunt en beschermt met onze bovenkant wat voelbaar is in onze onderkant en andersom. Wanneer je je niet veilig voelt in je spreken en klinken, is er misschien ook onveiligheid in je laten zien in je vrouwzijn, je sensualiteit of onveiligheid en terughoudendheid in je plek in nemen.

Want waar je bekken en je yoni staan voor je basis, je veiligheid, kracht, jouw plek en ruimte, staat je stem voor loslaten en overgave, geluid geven aan je authentieke zelf, je grenzen, je verlangens. Je yoni en je stem hebben elkaar nodig. En via je hart beweeg je tussen deze twee krachtplekken.
Deze diepste herinnering gaat zo ver terug als het vroegste begin in de baarmoeder van onze moeder. Waar je mond en yoni om je hart heen groeiden en rond 5/6 weken, je hart begon te kloppen en jij jouw komst op aarde liet klinken. Dit moment is zo groots, zo wonderlijk en zo eigen. Jouw hart, waar de opening van je mond en de opening van je yoni samenkomen en elkaar ontmoeten. Waar je mond lippen en je yoni lippen rusten op jouw hartslag en dat wat jij kwam brengen hier op aarde.

Deze twee openingen of poorten, geven samen expressie aan wie jij bent, aan je liefde, je kracht, je authentieke geluid en aan dat wat geboren wil worden door jou, in de vorm van kunst, projecten of jouw kinderen.

In het holistisch stemwerk en stembevrijding wat ik doe met vrouwen na hun zwangerschap of tijdens andere transities, zet ik het yoni stomen vaak in. Om geluid te geven aan wat voelbaar is in het bekken en in de baarmoeder wanneer je je basis verwarmt met het stomen, is zo krachtig. Want de plek waar we het meest opslaan in ons lichaam, is ons bekken. En al die verhalen, het verdriet, de pijn, de verlangens en de vreugde, die willen gehoord worden. Wanneer verhalen opgekropt ergens weggedrukt blijven liggen zonder dat ze gevoeld worden of geklonken worden, dan kunnen dit pijnlijke plekken worden. Of plekken waar je misschien niet meer zoveel voelt, of plekken die op een andere manier je aandacht proberen te trekken. Want je lichaam wil helen en je lichaam wil tot je spreken. Hoor je haar, hoor je dat ze wil klinken, dat ze gevoeld en gehoord wil worden?
Lieve vrouw, je yoni en je stem verzorgen met warmte en aandacht werkt door op zoveel lagen. Voor onze voormoeders die hun tranen niet ‘mochten’ huilen of hun kracht uitbrullen, voor de vrouwen om ons heen die ons zien in hoe we zorg dragen voor ons bekken, onze baarmoeders en ons vrouw zijn. En voor onze kinderen, die meekijken en ook al vinden ze het nu misschien niks. It matters! Our bodies matter, our voices matter. En zij zullen dit voelen, de zachtheid, de warmte en de kostbaarheid van de yoni en de stem.

In dankbaarheid voor de natuur vanuit waar wij mogen leven
In dankbaarheid voor ons lichaam die tot ons wil spreken
In dankbaarheid voor onze stem die laat klinken, het wonder dat wij zijn.

Lees hier meer over yoni stomen en de krukken van Nienke en Rik: Beran Earth Reconections

Mijn naam is Elenne Klok.

Ik ben medicijnvrouw, holistic birthing voice practitioner, kunstenaar en muzikant. Werkzaam rond transities van geboorte, postpartum, moederschap en andere vrouwzijn initiaties.
Ik ben mama van twee kinderen, mijn dochter die mij moeder maakte en mijn zoon die staand ter wereld kwam en mij meenam mijn lichaam in, de aarde op.